Celiachia este o boală despre care în România nu se ştie foarte mult. Unii o pot considera mai degrabă un moft decât o afecţiune. Însă ea există, iar suferinzii trebuie să fie foarte atenţi la ceea ce mănâncă pentru a nu declanşa reacţiile adverse.
Boala celiacă afectează intestinul subţire, care nu poate metaboliza glutenul. De aceea, celiacul trebuie să excludă din alimentaţia lui produse care conţin grâu, orz, secară şi hibrizii lor. Dacă din întâmplare, chiar şi o cantitate foarte mică din acestea ajunge în intestinul subţire se declanşează reacţii adverse. Acestea sunt diferite în funcţie de tipul de celiachie.
Simptomele boliiCeliachia acută apare în special la copii şi se manifestă prin diaree, oboseală, anemie, stagnare în dezvoltare, abdomen mărit, dezvoltare musculară scăzută. Dacă părinţii nu îşi dau seama care este cauza acestor simptome, copilul poate să şi moară. Celiachia subacută se manifestă prin scădere bruscă în greutate sau acumularea rapidă de kilograme, diaree urmată la timp foarte scurt de constipaţie, oboseală, lipsă cronică de vitamine şi minerale, căderea prematură a dentiţiei, osteoporoză, amorţeli inexplicabile ale extremităţilor. Din cauza acestor simptome de cele mai multe ori medicii tratează pacienţii de osteoporoză, anemie sau spasmofilie. O altă maladie cu care este confundată celiachia este sindromul colonului iritabil. Simptomele trec, dar data viitoare când bolnavul va consuma alimente cu gluten ele vor reapărea. Mai mult, cu cât stomacul devine mai afectat de celiachie, cu atât bolnavul va fi predispus la intoleranţa la lactoză. Pe lângă grâu, secară şi orz, nu va mai putea consuma nici măcar lactate. Cei care suferă de intoleranţă la gluten, de cele mai multe ori mai au şi diabet sau sindrom Down, sindrom Turner, epilepsie sau alte afecţiuni autoimune. De asemenea, părinţii cu celiachie tre