REPORTER IN VIE Pe un drum serpuit, printre sute de hectare de vita de vie, ajungi in varful unui deal. Daca ai noroc sa prinzi rasaritul, atunci senzatia care te cuprinde este cea a paradisului.
Boierii si logofetii Urlateanu, care au avut inspiratia construirii conacului pe varful acestui deal, nu au facut decat sa isi creeze o oaza de liniste. De jur imprejurul conacului, construit in anul 1922, este cultivata vita de vie, astfel incat ai impresia ca ai ajuns intr-o oaza ... cu struguri. Dar principalul scop al acestei constructii este producerea vinului. Despre acest lucru aflam de la Diana Binder, un somelier care stie tot ce inseamna vinul, de la strangerea strugurilor, pana la modul in care acesta trebuie servit.
VECHIME. Crama de la Urlateanu este construita pe trei nivele, inca de la inceput, pentru ca la inceputul secolului trecut nu existau mijloace automate de tragere a vinului.
Pe langa modul de organizare a cramei, la Urlateanu se mai afla si alte artefacte ale vremurilor apuse. Pastrata doar pentru valoarea ei istorica, budana (butoi cu capacitate mare), a fost expusa in anul 1932 la Expozitia Bazar de la Paris. Nu se mai stie daca vinul care s-a aflat in uriasul recipient a luat sau nu vreun premiu. Baricurile in care este tinut vinul astazi sunt realizate de un dogar din Pitesti, care a invatat aceasta meserie de la tatal sau. Capacitatea acestora este de 300-350 litri, iar in crama incap aproximativ opt vagoane de vin, adica 80.000 de litri. Racoarea si intunericul din pivnita nu-l impiedica pe vizitator sa simta cu adevarat care este valoarea acestui loc. Trecand pe langa acele baricuri, in care vinul sta cuminte la maturat, ai impresia ca ai intrat intr-o alta lume. O lume care are nevoie de explicatii, o lume plina de povesti, pe care Diana Binder este gata oricand sa le impartaseasca celor care trec pragul cramei.
V