Cafeaua este, pentru mulţi dintre noi, primul lucru la care ne gândim dimineaţa şi face parte din rutina noastră zilnică. Această licoare este cunoscută mai ales pentru proprietăţile sale revigorante şi energizante. Specialistul nostru, dr. Lygia Alexandrescu, îţi spune de ce e bună cafeaua şi cât e bine să bei într-o zi. Cafeaua este, pentru mulţi dintre noi, primul lucru la care ne gândim dimineaţa şi face parte din rutina noastră zilnică. Această licoare este cunoscută mai ales pentru proprietăţile sale revigorante şi energizante. Specialistul nostru, dr. Lygia Alexandrescu, îţi spune de ce e bună cafeaua şi cât e bine să bei într-o zi.
Consumată de adulţi, are un efect favorabil asupra sistemului nervos central şi asupra proceselor care ţin de concentrarea atenţiei şi prezintă o serie de proprietăţi:
• cele mai recente cercetări întreprinse de specialiştii americani au descoperit că nu suntem toţi egali în faţa cofeinei, din pricina unei enzime specifice care se transmite genetic. Această enzimă se poate manifesta în două feluri: să descompună rapid cafeina sau, dimpotrivă, să favorizeze o degradare lentă a ei. Astfel, cei care elimină rapid cafeina au un risc de infarct diminuat cu 22% (în cazul în care beau 2-3 ceşti pe zi). În timp ce, la persoanele care elimină mai greu cafeina, riscul de infarct e multiplicat cu 1,35%.
• cafeaua conţine antioxidanţi care împiedică distrugerea celulelor şi, implicit, declanşarea unor boli, iar acidul clorogenic (prezent în boabele verzi de cafea) reduce concentraţia de glucoză din sânge.
• cofeina, principalul element din compoziţia bobului de cafea, stimulează sistemul nervos, creşte activitatea intelectuală, reduce temporar starea de oboseală şi favorizează digestia, stimulând activitatea aparatului excretor.
• studiile de specialitate arată că nivelul mic de cofeină conţinut într- o ceaşcă de cafea