Ciocolata nu este neapărat nesănătoasă pentru organism, după cum arată un studiu recent al specialiştilor suedezi. Oamenii de ştiinţă, coordonaţi de Susanna Larsson, de la Institutul Karolinska din Stockholm, au descoperit că ciocolata, în special cea neagră, reduce riscul unui atac cerebral.
Cercetarea publicată în Journal of the American College of Cardiology constituie o nouă dovadă a efectului pozitiv pe care consumul de cacao îl are asupra sănătăţii.
Cercetătorii au studiat un grup de 33.000 de femei de-a lungul a 10 ani. Aceştia au descoperit că în rândul voluntarilor care mâncau săptămânal 45 de grame de ciocolată s-au înregistrat 2,5 atacuri cerebrale la 1.000 de pacienţi. În rândul femeilor care mâncau sub 8,9 grame de ciocolată pe săptămână, incidenţa atacurilor cerebrale era de 7,8 la 1.000 de pacienţi.
Specialiştii sunt de părere că protecţia oferită de ciocolată se datorează flavonoizilor, substanţe cunoscute pentru efectul lor antioxidant. Alte studii au arătat că flavonoizii tind să reducă hipertensiunea, un factor de risc al atacurilor cerebrale.
"Ciocolata trebuie consumată cu moderaţie, deoarece conţine multe calorii, lipide şi zahăr. Dat fiind că ciocolata amăruie conţine mai multă cacao şi mai puţin zahăr, consumul acestui tip de ciocolată ar fi mai benefic pentru sănătate", a spus Susanna Larsson, coordonator al cercetătorii.
Atacul cerebral sau accidentul vascular cerebral este o afecţiune medicală majoră. Cifrele de specialitate arată că această boală este a treia cauză de mortalitate din lume, după afecţiunile cardiovasculare şi cancer. Atacul cerebral lezează temporar sau permanent o parte a creierului. Persoanele trecute de vârsta de 65 de ani prezintă un risc crescut de a suferi oricând un accident cerebral vascular.
Potrivit statisticilor citate de Daily Mail, în Statele Unite ale Americii, 800.000 de per