Persoanele care obişnuiesc să bea sucuri light sunt predispuse unui risc ridicat de a suferi de diabet de tip 2. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă francezi de la Inserm şi publicat în revista americană „Journal of Clinical Nutrition”.
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 66.188 de femei, care au fost monitorizare timp de aproximativ 20 de ani. Astfel, datele obţinute în perioada mai sus menţionată arată că există o legătură între băuturile îndulcite şi diabetul de tip 2, notează Agerpres.
Contrar a ceea ce se crede în genera, şi anume faptul că băuturile light reduc riscul de diabet, cercetătorii de la Inserm au arătat că riscul de diabet este mai mare la cei care beau acest tip de sucuri, spre deosebire de cei care beau răcoritoare îndulcite normal.
Rezultatele studiului au arătat că femeile care beau sucuri light obişnuiesc să consume mai mult decât cele care preferă băuturile care conţin zahăr şi nu îndulcitori. Datele cercetării arată că voluntarele care consumă sucuri light beau 2,8 pahare pe săptămână. Femeile care beau sucuri normale consumă doar 1,6 pahare pe săptămână în medie.
Dar, chiar şi la cantitate egală, băuturile light se asociază cu un risc mai mare de diabet: la un consum de 0,5 litri pe săptămână, riscul creşte cu 15%, iar la 1,5 litri pe săptămână, cu 59%.
Pentru a afla dacă riscul se asociază doar cu băuturile light, doi cercetători au comparat efectele acestora cu cele ale sucului de fructe presate, nedescoperind nicio legătură în ultimul caz.
Sunt necesare studii suplimentare asupra efectelor băuturilor light pentru a confirma aceste rezultate şi a stabili o legătură de la cauză la efect, precizează cercetătorii.
Persoanele care obişnuiesc să bea sucuri light sunt predispuse unui risc ridicat de a suferi de diabet de tip 2. Aceasta este concluzia unui stud