Aproximativ 70.000 de miei vor fi tăiaţi de Paşti, în judeţul Sibiu, cea mai mare parte în gospodăriile populaţiei, dar şi în centre autorizate. Asta susţin reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu care susşin că aşteaptă încă solicitări pentru autorizarea de noi centre temporare de tăiere.
Conform Mediafax, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu, Ioan Penţea, susţine că în judeţul Sibiu, până în prezent, există doar trei abatoare autorizate pentru tăierea mieilor, iar în perioada sărbătorilor de Paşti vor fi autorizate mai multe centre temporare pentru sacrificarea animalelor.
„Estimăm că vor fi sacrificaţi în jur de 70.000 de miei în judeţul Sibiu în preajma sărbătorilor. Desigur, acest lucru depinde şi de condiţiile de export, pentru că anul acesta sărbătoarea este târziu şi mieii vor creşte mari, iar dacă exportul va fi considerat mai bun decât valorificarea pe piaţa internă, numărul de miei sacrificaţi în judeţ va fi ceva mai mic” a declarat Penţea.
Potrivit acestuia, sacrificarea animalelor pentru consum înainte de Paşti va putea fi făcută în abatoarele de la Sibiu, Mediaş şi Bungard sau în centrele temporare care vor fi autorizate după data de 4 aprilie.
„Centre de tăiere cu activitate limitată se vor amenaja în cadrul asociaţilor crescătorilor de ovine, sau la solicitarea unor agenţi economici cu sprijinul autorităţilor locale. Termenul de depunere a solicitării la DSVSA Sibiu de către solicitanţii menţionaţi este de 4.04.2011, dată după care aceste spaţii vor fi verificate de personalul de specialitate şi vor fi autorizate să funcţioneze, timp de zece zile, în preajma sărbătorilor”, a mai spus Ioan Penţea.
El a precizat că autorizarea centrelor temporare se va face doar dacă sunt asigurate spaţii de cazare a mieilor înainte de sacrificare; dacă este asigurată a