Ca să nu-i mai transporte în târgurile autorizate, fermierii vrânceni apelează la mediul virtual pentru a-şi vinde „grăsunii" crescuţi ecologic.
Cu o lună înainte de Crăciun, crescătorii de animale din Vrancea îşi scot la vânzare porcii crescuţi special pentru sacrificare. Şi dacă până acum doi - trei ani, luau cu asalt târgurile încă de la primele ore ale dimineţii, acum nu puţini sunt cei care preferă să se adapteze tehnologiei, apelând la mediul virtual pentru a găsit clienţi interesaţi de grăsunii lor, expuşi şi în fotografii.
Aşa se face că rubricile de mică publicitate de pe internet abundă în anunţuri de genul „Vând porci mari, între 150 şi 200 de kg , rasă de carne, crescuţi natural cu cereale". Oferta îi aparţine unui vrâncean din localitatea Bordeşti, care a investit destul de mult în animalele pe care acum vrea să le vândă la preţul de 8 lei kilogramul, în viu.
„Este primul an în care am postat un anunţ pe internet, gândindu-mă că este mai comod atât pentru mine, cât şi pentru clienţii care nu mai trebuie să umble prin târguri. Am pus şi poze, iar cei interesaţi pot veni şi acasă la mine ca să-i vadă. Sunt porci mari, crescuţi doar cu cereale, fără niciun fel de chimicale", mărturiseşte Valentin Nistor.
Mai ieftini ca cei tăiaţi
Şi Ion Vrânceanu, din comuna Tâmboieşti, a pus la bătaie pe internet în jur de zece porci, a căror greutate variază între 80 şi 250 de kilograme.
„Am porci foarte buni, de rasă, crescuţi ca la carte, vaccinaţi şi cu un strat foarte mic de grăsime. Garantez că au cu până la 50% mai multă carne decât cei autohtoni. Văzând că toată lumea depinde de internet, am zis să dăm şi noi un anunţ pentru că, oricum, nu avem ce pierde. Acum, aşteptăm clienţii", spune fermierul.
Vânzătorii de pe internet practică aceleaşi tarife ca cei din târguri, preţul unui kilogram de carne de porc viu variind între 8