Nutritionistii francezi, sprijiniti de Programul national pentru nutritie si sanatate (PNNS) din Franta, recomanda cel putin cinci portii de fructe si legume in ficare zi, explicand si motivul alegerii acestei cifre si metodele prin care aceasta dieta poate fi respectata, relateaza linternaute.com, citat de Mediafax.
Fructele si legumele fac parte din aceeasi familie de alimente. Ele contin aceleasi nutrimente esentiale: vitamine, minerale, carotenoizii si fibrele. Toate aceste micronutrimente sunt aproape lipsite de aport caloric, dar, cu toate acestea, sunt indispensabile bunei functionari a organismului uman. Aceste nutrimente intervin si in procesele preventive: impotriva imbatranirii, a diverselor forme de cancer sau a declansarii maladiilor cardiovasculare.
Gratie continutului lor bogat in calciu si potasiu, fructele si legumele contribuie, in mod activ, in lupta impotriva osteoporozei. Ele actioneaza pentru pastrarea unui bun echilibru acido-bazic in organism si limiteaza eliminarea calciului prin urina.
De ce tocmai cinci portii ? Cantitatea de micronutrimente necesare pentru a indeplini toate aceste functii a fost calculata de catre experti nutritionisti. Rezultatul se exprima prin indicele de "Aport zilnic recomandat" (AZR). In cazul fructelor si al legumelor, cantitatea recomandata pentru satisfacerea indicelui AZR in privinta vitaminelor, fibrelor si mineralelor este de aproximativ 700 - 800 de grame in fiecare zi. O portie de legume cantareste aproximativ 150 - 200 de grame, iar recomandarile referitoare la consumul zilnic impun consumul a minim cinci fructe sau legume.
Legumele si fructele au un rol suplimentar: ele confera senzatia de satietate, aducand putine calorii in dieta zilnica: 15 - 20 de calorii, in medie, la 100 de grame de legume si 40 - 50 de calorii pentru 100 de grame de fructe. Comparatia intre