Înecarea cu mâncare sau cu un obiect este un accident frecvent în cazul copiilor şi vârstnicilor. Când alimentul ajunge în căile respiratorii şi le astupă complet, apare sufocarea. Primul semn care arată că persoana nu mai are aer este strângerea gâtului.
Înecarea cu mâncare sau cu un obiect este un accident frecvent în cazul copiilor şi vârstnicilor. Când alimentul ajunge în căile respiratorii şi le astupă complet, apare sufocarea. Primul semn care arată că persoana nu mai are aer este strângerea gâtului. De asemenea, victima nu mai poate vorbi sau tuşi, i se schimbă culoarea feţei: pielea se înroşeşte, după care devine albastră (cianoză). Dacă nu se intervine imediat, victima îşi pierde cunoştinţa şi moare sufocată.
Manevra Heimlich poate fi salvatoare în cazul persoanelor care s-au înecat cu mâncare. Ce este această manevră şi cum se execută ne explică dr Silvia Nica, medic primar medicină de urgenţă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Manevra Heimlich este o metodă de dezobstrucţie a căilor aeriene superioare. Ea se impune în momentul în care un bol alimentar, o bomboană sau un corp străin (la copii) ajunge în laringe şi nu în esofag şi blochează căile respiratorii. Persoana înecată face eforturi disperate de a respira, dar nu poate trage aer în piept din cauza obstrucţiei la nivelul laringelui.
Victimă conştientă sau inconştientă În cazul în care victima este conştientă, persoana care îi acordă primul ajutor se aşază în spatele ei, o cuprinde cu braţele în zona toracelui şi îi aplică o compresie puternică sau o lovitură ascendentă sub stern. Această manevră are rolul de a disloca bolul alimentar astfel încât căile respiratorii să se elibereze. Dacă prima încercare nu dă nici un rezultat, manevra Heimlich poate fi repetată. În cazul în care victima este inconştientă, ea trebuie culcată pe spate, cu capul înt