Restaurantul de succes al unei conaţionale se află aproape de Piaţa Domului din oraşul Catania. La cererea românilor din zonă, Ramona Constantinescu a schimbat specificul bucătăriei localului din italian în tradiţional-românesc.
Este imposibil să ratezi, ca turist sau ca simplu trecător pe bulevardul central al oraşului Catania, din Sicilia, afişul pe care scrie cu litere mari „Se mănâncă româneşte".
„La început am avut un tip de specific fast-food, dar pentru că veneau conaţionali mulţi, care cereau mâncare tipic românească, am răspuns la propunerile lor. Mi-au cerut să fac ciorbe, sarmale, fel de fel de alte mâncăruri de acasă", povesteşte doljeanca Ramona Constantinescu (30 de ani).
Clienţii români vin la restaurant în special la sfârşit de săptămână, în zilele de odihnă. „Atunci când au liber, vin să mănânce o ciorbă de burtă sau de perişoare, sarmale şi mici, toate făcute ca acasă", spune proprietara localului.
Angajaţii sunt români
O cratiţă de sarmale, cu aproximativ 100 de bucăţi, se termină în cel mult două zile. Sarmalele sunt învelite în frunze de varză dulce, preparată cu lămâie, după „un secret al casei". „Pentru mici, luăm carne de aici, dar aduc condimente din România", ne dezvăluie Ramona. Tânăra şi-a ales în mare parte angajaţi români. Astfel, are la bucătărie trei românce tinere, care lucrează două dimineaţa şi una seara, „deoarece altcineva n-ar şti să facă ciorba de burtă", explică olteanca.
Pe lângă mâncărurile româneşti, la restaurant există şi diverse preparate siciliene. În fiecare zi însă, meniul se schimbă. „Nu le-am separat, deoarece clientela este mixtă, iar uneori chiar şi românii vor să mănânce paste", spune Ramona.
Din restaurant nu lipsesc dulciurile tradiţionale: torturi, ecleruri, „dulciuri care se fac la noi în casă", după cum spune patroana, stabilită de doi ani şi jumătate în Catania. @N_P