Branul a fost „invadat”, în acest week-end, de aromele specifice Ignatului. Nu a fost Crăciun „cu repetiţie”, a fost prima ediţie a
concursului de pregătire a preparatelor din carne de porc „Poftiţi la munte, iarna, când se taie porcul!”
Ignatul a trecut cam de multişor, preparatele de Crăciun s-au cam terminat şi ele, însă brănenii au continuat atmosfera sărbătorilor de iarnă luând-o chiar de la Ignat, când se taie porcii. Sub sloganul „Vi s-au terminat cârnaţii… hai… la Bran… să facem alţii!”, Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din România şi Agenţia Terra Advertising, au organizat prima ediţie a concursului gastronomic „Poftiţi la munte, iarna, când se taie porcul!”. Evenimentul culinar, chiar dacă puţin anacronic, a vrut să fie o încercare de revitalizare a turismului din zona Bran, dar şi de promovare a specificului gastronomic românesc.
Preparate tradiţionale
Concursul gastronomic a început încă de dimineaţă, o dată cu sacrificarea porcilor. Cele opt echipe înscrise în concurs, din Braşov, Prahova şi Argeş, şi-au adus inclusiv măcelarii care să pregătească godacii până să treacă în mâna bucătarilor. Ei erau cei care „răspundeau” de frăgezimea şoricului, aşa încât, juriul concursului a mers pe la fiecare echipă să vadă cum se pregătesc. După ce fostele guiţătoare au fost pregătite, fiecare echipă a început efectiv treaba. Fiecare echipă de bucătari a vrut să demonstreze că este cea mai bună, iar pentru asta, au avut la dispoziţie cinci ore. În timpul ăsta, vizitatorii au avut cu ce să-şi delecteze papilele gustative.
Fiecare echipă a avut un stand amenajat în care şi-a prezentat produsele specifice. Carnea şi brânzeturile merg foarte bine cu ceva murături, dar şi cu voie bună, aşa încât, fiecare echipă şi-a adus castraveciori muraţi, gogonele, dar şi ţuică fiartă, vin, afinată. De departe, s