ROMANIA CULINARA Ancuta Candrea e invatatoare in sat, la Manastirea Humorului. Simte ca rostul ei este sa-i intoarca pe cei mici la traditiile de demult.
"Am fost la Falticeni vreo 15 ani, iar cand m-am intors am fost mahnita sa vad cum, dupa o serbare, copiii au strans costumul popular si au uitat de el⦠Acum, pe cei care au invatat cu mine ii cunosti, ca il poarta in toata ziua si nu se duc la biserica decat in costum popular. I-am invatat cantece religioase, i-am invatat despre toate sarbatorile si impreuna mergem de Pasti cu pasca la sfintit si la ciocnit ouale. Le spun mereu ca, daca nu pastram noi traditiile, altcineva nu va fi sa le lase generatiilor viitoareâ¦"
POSTUL. Ce mananca bucovinenii in Saptamana Mare? "Sunt persoane batrane care mananca toate bucatele de post fara ulei. Cartofi fierti, compot, verze fara ulei, cu mamaliguta. O mancare de pustnic. Un bors calugaresc, fara ulei. Dar restul persoanelor mananca sarmale cu ciuperci, iahnie cu fasole, fasole scazuta, soia, uscaturi fierte (mere uscate, prune), ciuperci prajite, verze prajite in untdelemn, cu mamaliga. Se mai mananca magiun pe paine si unii il mananca chiar cu mamaliga". In Joia Mare se fac ouale si se umple borsul de putina, ca se zice ca tine bine tot anul. In Vinerea Mare nu prea e bine sa se faca nimica, doar un pic de curatenie, sa se mature, nu e voie de copt. Cozonacul se coace sambata, sa fie bun pentru a doua zi si tot atunci se face si mancarea. Se scoala de dimineata si atunci se incepe framantatul. Se pregateste apoi cosul pentru noaptea de Inviere. Se pune un prosop frumos tesut in casa, peste el - pasca si cuscutele de sare, care se faceau la Cacica, niste modele turnate in sare, cu o crucita. Sare, zahar, busuioc, lumanare, slanina, carnati sau sunca, oua si cozonac.
SARBATOAREA. "In Noaptea la Inviere ii invat pe copii sa fie linistiti, cuminti, sa se ro