SFAT ● Pentru a-şi păstra calităţile, sarea iodată va fi adăugată cînd mîncăm
Coeficientul de inteligenţă este mai scăzut cu 10%-15% în rîndul persoanelor cu deficit de iod în dietă comparativ cu populaţia care beneficiază de această substanţă, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
SFAT ● Pentru a-şi păstra calităţile, sarea iodată va fi adăugată cînd mîncăm
Coeficientul de inteligenţă este mai scăzut cu 10%-15% în rîndul persoanelor cu deficit de iod în dietă comparativ cu populaţia care beneficiază de această substanţă, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
O linguriţă cu iod este necesară pentru toată viaţa. "Pare puţin la prima vedere! Organismul uman are nevoie de cantităţi mici de iod, însă aportul trebuie să fie neîntrerupt, deoarece acest mineral nu poate fi stocat în organism. Aportul zilnic de iod poate fi realizat, pe de o parte, prin utilizarea sării iodate, iar, pe de altă parte, prin consumul de fructe, legume, peşte, carne, lapte, alge marine", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Deficitul de iod este cea mai cunoscută cauză a retardului mintal şi a deteriorării funcţiilor cerebrale. Lipsa iodului provoacă tulburări de creştere în cazul copiilor, afectarea capacităţii de mişcare, a vorbirii, a auzului. În cazul femeilor însărcinate, carenţa de iod poate duce la naştere prematură sau chiar avort. La adulţi, carenţele de iod provoacă guşa şi complicaţiile ei, dar şi unele tulburări de fertilitate.
SURSE. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi precizează că laptele şi carnea conţin iod dacă animalele au consumat sare iodată, iar legumele şi fructele – dacă au crescut în zone în care solul conţine iod. Din nefericire, în ţara noastră, solul nu conţine cantităţi prea mari de iod. De aceea, sarea rămîne "căr