PREVENŢIE ● Dietele echilibrate combat bolile de inimă
Grăsimile bune din peşte sau acizii graşi esenţiali omega 3, cum le spun specialiştii, protejează sănătatea ochilor: stimulează acuitatea vizuală, reduc riscul de degenerescenţă maculară. În acelaşi timp, grăsimile din peşte previn alergiile.
PREVENŢIE ● Dietele echilibrate combat bolile de inimă
Grăsimile bune din peşte sau acizii graşi esenţiali omega 3, cum le spun specialiştii, protejează sănătatea ochilor: stimulează acuitatea vizuală, reduc riscul de degenerescenţă maculară. În acelaşi timp, grăsimile din peşte previn alergiile.
Vreţi să aveţi ochi sănătoşi? Mîncaţi frecvent peşte gras oceanic: macrou, cod, hering, somon, ton, sardine. Este sfatul cercetătorilor de la Universitatea Melbourne (Australia), care au demonstrat că acizii graşi omega 3 previn degenerescenţa maculară. Această boală se manifestă prin pierderea vederii centrale din cauza leziunilor apărute în zona de mijloc a retinei. Persoanele afectate de această boală îşi păstrează vederea periferică, dar o pierd pe cea centrală, necesară desfăşurării unor activităţi precum cititul, şofatul şi recunoaşterea persoanelor.
Acizii graşi omega 3 sînt un constituent major al retinei, de aceea suplimentarea lor în dietă previne apariţia leziunilor pe retină şi pierderea vederii, afirmă cercetătorii australieni. Aceştia au analizat nouă studii la care au participat peste 90.000 de persoane. Concluzia: persoanele care mănîncă mai mult de două porţii de peşte pe săptămînă prezintă risc scăzut de a suferi de degenerescenţă maculară.
DERMATITĂ. De asemenea, suplimentarea dietei cu acizi graşi omega 3 ameliorează simptomele dermatitei atopice (o formă de alergie). Dr Margitta Worm şi echipa sa de la Universitatea Berlin (Germania) au studiat efectul acizilor graşi omega 3 asupra pers