De când maistru instructor la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Craiova spune că a învăţat să se hrănească mult mai sănătos şi să descopere gustul bucatelor din odinioară.
Îşi păstrează buna dispoziţie şi atunci când se aşează la catedră pentru a le da cât mai multe informaţii elevilor despre tehnologia din industria alimentară, dar şi atunci când, împreună cu ei, frământă pâine sau se apucă de făcut cozonaci. Pentru Viviana Lami nimic nu este greu atunci când finalitatea lucrurului respectiv presupune un plus de educaţie, de cunoaştere şi pentru sine şi pentru elevii săi.
Fire sociabilă şi comunicativă, tânăra profesoară aproape se confundă cu elevii atunci când intră în echipa lor de lucru şi pun umărul la muncă pentru a-i cuceri cu produsele lor pe cei din jur. Am găsit-o printre cozonacii aburinzi, minuni ieşite din mâinile şi priceperea colegei ei, Viorica Cărăvan. De la ea a învăţat să respecte ca la carte reţeta bunicii în materie de cozonaci. „Nu ai cum să dai greş dacă foloseşti materii prime sănătoase, de cea mai bună calitate. Iar mie îmi plac lucrurile bine făcute, aşa că nu ezit să iau lecţii de la cei mai buni“, mărturiseşte Viviana. În topul preferinţele este fără îndoială mielul de Paşti, făcut din cocă de cozonac.
Gospodină şi acasă, nu doar la şcoală
Munceşte cât este ziua de lungă şi acceptă greu prejudecata potrivit căreia tinerii de azi aleg numai calea uşor şi aşteaptă deseori să le pice din cer. „Tot ce am este rezultatul unui efort consistent. În anii studenţiei am lucrat ca vânzătoare şi culmea, câştigam mai mult decât acum. Dar învăţământul nu îl alegi pentru bani. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să fie bine plătit“, spune Viviana. Pentru că la şcoală învaţă la rândul ei ceva nou, cum are timp aplică şi acasă. Se pricepe să îşi pregătească toate bucatele specifice Paştelui. La pâine şi la dulciur