Încăperea în care pregătim, depozităm şi consumăm mâncarea ar trebui să reprezinte un mediu sigur pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Totuşi, chiar dacă ne străduim să menţinem ordinea şi să curăţăm lună bucătăria, există obiecte, zone şi chiar obiceiuri cărora nu prea le acordăm atenţie.
Medicul american Kelly A. Reynolds, microbiolog specializat în sănătate publică în cadrul Universităţii Arizona din Tucson, SUA, atrage atenţia într-un articol publicat pe womansday. com asupra germenilor care se pot înmulţi cu o asemenea vitează încât, în decurs de zece ore, o bucătărie poate ajunge să contorizeze milioane de astfel de microrganisme.
Chiuveta
De fiecare dată când speli legume, carne şi alte alimente în chiuveta din bucătărie, aceasta se poate transforma într-o posibilă sursă de infecţie.
Astfel, salmonella este cea mai întâlnită bacterie care se poate dezvolta în chiuvetă atunci când nu o curăţăm aşa cum trebuie după utilizare. Indicat este să o frecăm cu detergent după ce spălăm carne crudă, legume, fructe sau recipientele din care mănâncă animalele de companie.
La sfârşitul zilei, chiar ar fi indicat să dezinfectăm chiuveta cu ajutorul unei soluţii care distruge mare parte din germeni, ţinând cont de faptul că mizeria se ascunde mai ales în zonele greu accesibile. Important este să lăsaţi soluţia să acţioneze atâta timp cât este necesar, înainte de a clăti cuva cu apă din abundenţă. Sita chiuvetei poate fi curăţată şi cu oţet, dacă nu aveţi la îndemână soluţii speciale.
Bureţi, lavete, cârpe şi perii de vase
NSF International, organizaţie mondială care se concentează pe sănătatea publică, siguranţa şi protecţia mediului, a emis recent un studiu conform căruia mai mult de 75% din bureţii, cârpele de bucătărie şi lavetele conţin tot felul de bacterii, printre care şi E.coli.
„Folosirea zilnică a aceluiaşi