Documente:
Comunicat de presa UCPR
(13.02.2006) DOC
Guvernul a decis luni ca taxa la importul de carne de pui sa fie marita de la 45% la 70%, pe o perioada de sase luni, cu scopul de a „proteja productia interna, in conditiile in care, din cauza prezentei gripei aviare pe teritoriul Romaniei, exista stocuri foarte mari de marfa la producatorii interni de carne de pui".
Pe de alta parte, lista produselor ce beneficiaza de exceptari sau reduceri temporare a taxelor vamale de import se va reduce foarte mult.
Purtatorul de cuvint al executivului, Oana Marinescu, a subliniat ca aceasta masura a fost adoptata cu acordul Comisiei Europene. Actul normativ prevede ca taxa de 70% pentru importul de carne de pui va fi aplicata pana la data de 15 august 2006.
De asemenea, Hotararea adoptata astazi prevede scurtarea listei marfurilor care beneficiaza de exceptarea sau reducerea temporara a taxelor vamale de import.
Primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, a solicitat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Economiei si Comertului si Ministerului de Finante sa analizeze cu atentie ce produse vor fi scutite de taxele vamale in anul 2006, astfel incat aceasta lista sa fie construita pe baza unor criterii economice juste.
Astfel, din aceasta lista se vor scoate, pentru anul 2006, 50% dintre pozitiile tarifare pentru produsele industriale (de la 1050 la circa 500) si 25% dintre cele pentru produsele agricole.
Taxele vamale pentru importul de carne de porc nu se vor modifica. Printre produsele agricole care nu vor mai beneficia de exceptari sau reduceri temporare a taxelor vamale de import se numara: florile, usturoiul, legumele uscate, ardeii, carnea de porc mistret.
Scurtarea listei marfurilor care beneficiaza de exceptarea sau reducerea temp