Se spune ca anul 2007 va marca inceputul unei noi ere, cea a bucatariei senzuale si eficiente in acelasi timp. Niciodata pana acum aceasta camera nu a fost mai pretuita, mai ales in conditiile in care "gospodinele" moderne abia daca o viziteaza la sfarsit de saptamana.
Bucatariile au fost mereu percepute ca spatii de socializare mai informale si mai relaxate decat camerele de zi. Astazi, au devenit cele mai utilizate spatii din casa, daca nu pentru gatit, macar pentru o barfa mica intre prieteni sau o sedinta de familie. Si, cum tendinta actuala in designul de interior se ghideaza acum dupa trei mari criterii - eficacitate, modernitate si preturi high-end - si designul de bucatarie trebuie sa se incadreze in stil.
"Liniile" modei actuale se impart in doua extreme - de o parte se afla bucatariile minimaliste, spatioase, eficiente, cu electrocasnice "deghizate" in piese de mobilier sic si aplice cu lumina rece, iar de cealalta parte se afla bucatariile-living, la fel de spatioase, dar mobilate mai "calduros" si luminate ceva mai romantic. "Este foarte interesant cum, dupa 15 ani de design din ce in ce mai simplist, acum se cauta mobilier mai soft, mai romantic, mai senzual.
Oamenii vor sa isi decoreze bucataria cu piese unicat, poate chiar piese de mobilier autentice, cu traditie si semnatura de designer", explica Bennett Friedman, director de design al colectiei premium DaVinci de la AFNY din New York.
Nu toti au bucatarii nelimitate ca spatiu, insa, si atunci locul trebuie cat mai bine exploatat, iar romantismul va trebui sa se suprapuna cu eficienta, desi pare dificil. Pana la urma, putini stiu ca drumul de la/pana la masa poate fi parcurs intr-o zi si de 30 de ori, iar sertarele, compartimentele si usile dulapurilor din bucatarie sunt deschise uneori de mai mult de 80 de ori pe zi. Solutia este, de obicei, una de compromis. Dar nu intotdeaun