Învăţătorii şi educatorii ar trebui să aibă mare grijă la cornurile, laptele (sau după caz iaurtul) şi merele pe care le primesc elevii.
În unele judeţe din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia au fost constatate o serie de probleme la produsele de panificaţie, cele lactate şi la merele distribuite elevilor în şcoli. În Vâlcea, comisarii Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) au sesizat că producătorii nu respectă normele de etichetare, marcare şi ambalare. Aceştia au descoperit iaurt pe al cărui ambalaj se aflau înscrisuri diferite de cele din fişa tehnică a produsului: temperatura de păstrare de 2° - 8°C faţă de 2°- 4°C, precum şi o perioadă de 18 zile până la data-limită de consum, mai mare decât perioada înscrisă în fişa tehnică, respectiv cinci zile.
Nici în Mehedinţi lucrurile nu sunt 100% în regulă. Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în acest judeţ au fost depistate mere pe al căror ambalaj nu erau trecute informaţiile obligatorii despre denumirea produsului, denumirea soiului, cantitatea netă, condiţiile de depozitare, denumirea şi adresa distribuitorului, lotul. În Olt, tot merele ridică o problemă, dar nu una de calitate sau de etichetare, ci contractuală, firma care ar fi trebuit să ducă merele la copii nerespectându-şi graficul de livrare. Comisarii au depistat că merele sunt distribuite parţial, numai în unele localităţi, în altele nefiind distribuite deloc. „În Dolj, au fost efectuate controale la 12 unităţi şcolare şi nu s-au constatat abateri“, a declarat Gheorghe Marinescu, comisarul-şef al CJPC Dolj.
Au fost aplicate amenzi de 93.000 de lei
De altfel, abaterile depistate în judeţele din Oltenia nu sunt la fel de grave ca acelea de la nivel naţional, unde s-a constatat neîncadrarea în data-limită de consum reglementată sau inscrip