Tânărul de numai 22 de ani îmbie hunedorenii cu mâncare tradiţională turcească
A ajuns în România în urmă cu o jumătate de an. Deva este primul oraş românesc în care şi-a pus în practică talentul de a găti. Sabahattin Torun prepară mâncare de pe vremea când era copil, iar meseria de bucătar a furat-o, nu a învăţat-o.
„Talentul şi pasiunea pentru a da tot ce am mai bun în bucătărie le moştenesc din familie. Am început să gătesc încă de mic copil, iar acum în niciun caz nu mă văd făcând altceva. Nu aş renunţa la a fi bucătar, pentru că ceea ce fac, fac din plăcere. Numai astfel, un fel de mâncare poate să aibă cu adevărat gust”, a declarat Sabahattin.
Talentat şi pasionat
Tânărul de numai 22 de ani a lucrat mai întâi ca ospătar. Perseverând, a ajuns bucătar, iniţial pe tărâm turcesc, în Rusia, iar apoi în România. În Rusia a lucrat şapte luni, după care a ajuns în Deva. Aici, îmbie hunedorenii, printre altele, cu kebabul şi şiş-ul turcesc. „Diferenţa dintre o frigăruie românescă şi una turcească o fac condimentele. Bucătăria turcească foloseşte foarte multe condimente, precum mentă, busuioc, boia de ardei sau fistic. În plus, pentru ca o mâncare să fie bună, trebuie să utilizezi zilnic carne proaspătă. Dacă prepari carne de viţel, animalul trebuie să fie mai mic de cinci luni, iar în cazul unui miel, acesta trebuie să fie de lapte, cât mai tânăr”, a adăugat Sabahattin. Aflându-se pe pământ românesc, tânărul nu a ezitat să încerce mâncărurile tradiţionale. Îi plac sarmalele, ciorba de burtă şi tocana de cartofi.
Galerie foto Sabahattin Torun
Fiind de religie musulmană, nu a gustat niciodată carne de porc. La capitolul desert nu se dă în vânt după nicio prăjitură românească, iar preferata sa rămâne tot baklavaua turcească - foietaj cu miere şi nuci tocate. „Majoritatea dulciurilor turceşti au la bază mierea