Prunele depăşesc conţinutul de antioxidanţi al fructelor de pădure, despre care se credea până acum că sunt cele mai bogate în vitamine şi minerale. Iarna, putem consuma prune uscate, care păstrează proprietăţile celor crude.
Potrivit ultimelor cercetări, o singură prună conţine aceeaşi cantitate de vitamine şi minerale ca un pumn de afine, fructe considerate până acum ca fiind cele mai bogate în antioxidanţi. Fierul, calciul, potasiul, seleniu, vitaminele A, B şi C conţinute de prune protejează celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative, cancerului. Aceste fructe cresc imunitatea şi ar putea preveni apariţia a numeroase maladii, sunt de părere nutriţionişţii. Ele sunt recomandate în mod deosebit vârstnicilor, fiindcă organismul lor îşi pierde capacitatea de a se proteja de radicalii liberi.
"Afinele au de acum o concurenţă serioasă. Oamenii mănâncă de obicei doar câteva afine, din când în când, în cerealele de la micul dejun sau în salate de fructe. Prunele sunt, în schimb, mai accesibile", crede dr Luis Cisneros, unul dintre autorii studiului efectuat de centrul de cercetare american AgriLife, din Texas. Specialistul recomandă consumul a două-trei prune pe zi pentru a creşte imunitatea organismului. Nu le decojiţi, fiindcă în coajă este concentrată cea mai mare cantitate de antioxidanţi!
BENEFICII
Cum prunele crude se găsesc mai greu în acest sezon şi sunt foarte scumpe, putem opta pentru cele uscate. Prin uscare, se pierd foarte puţine vitamine şi minerale, aşa încât proprietăţile antioxidante se păstrează în aceeaşi măsură. Prunele uscate se pot rehidrata punându-le în apă. Ele au şi alte beneficii: sunt laxative şi diuretice, reglează digestia prin conţinutul bogat în fibre. Nu sunt recomandate prunele uscate şi afumate, pentru