Jamie Oliver este mai mult decât un bucătar carismatic, ale cărui emisiuni de televiziune sunt urmărite cu pixul şi carneţelul în mână de cei îndrăgostiţi de naturaleţea şi firescul celui care nu s-a lăsat "acaparat" de mirajul celebrităţii. Este un om care a avut puterea de a schimba destine şi de a imprima un nou ritm de viaţă. Unul sănătos, organic, verde...
Cu patru ani în urmă, în şcolile britanice începea revoluţia... culinară. Nu s-a soldat cu victime, nu au curs lacrimi, ci le-a fost dată copiilor o nouă şansă la sănătate. Intrigat de calitatea meniurilor din şcoli, care cuprindeau preparate nesănătoase (studiile arătau că un sfert din numărul adolescenţilor suferea de obezitate), Jamie Oliver a iniţiat o campanie cu un moto care nu putea să lase pe nimeni indiferent: "Hrăneşte-mă mai bine!".
Ceea ce a fost la început doar un manifest s-a transformat uşor într-o mişcare naţională care a născut întrebări, dar care a şi creat o masivă solidaritate. Cum poţi să transformi un meniu de numai 37 de pence (cam cât costă o pungă cu chipsuri) într-unul sănătos, care să cuprindă cinci fructe şi legume? Primul pas, ascultă-i pe copii!
TABĂRĂ DE CAMPANIE
Şi cum poveştile de viaţă sunt cele care pot să răscolească, Jamie Oliver a filmat experienţa sa de la Kidbrook School din Greenwich, locul unde şi-a instalat "tabăra de campanie". Cele patru episoade ale seriei "Jamie's school dinner" ("Mesele de la şcoală ale lui Jamie") au făcut istorie.
Înconjurat de copii şi împreună cu Nora Sands (una dintre bucătăresele de la cantina şcolii), Jamie a gătit zi de zi reţete neobişnuite pentru elevii care nu gustaseră până atunci altceva decât cartofi prăjiţi, chifteluţe de peşte, fripturi în baie de ulei sau snacksuri.
A fost inventat chiar "puiul zvăpăiat", o reţetă pe cât de simplă, pe atât de savuroasă. Dacă la