Pentru a vă menține în formă, nu trebuie neapărat să renunțați la carbohidrați sau să încercați diete chinuitoare. O dietă foarte populară în SUA și în Marea Britanie spune că poți mânca tot ce poftești, însă doar cinci zile pe săptămână.
Fastingul sau dieta 5:2 (postul intermitent) a fost inventat de jurnalistul medical Michael Mosley și este descris pe larg în cartea aceastuia „The Fast Diet”. În principiu, această dietă permite cinci zile de festin culinar, cu condiția ca două zile pe săptămână să nu se consume mai mult de 600 de calorii pe zi, adică o treime- un sfert din cât ar trebui să consume un adult.
De exemplu, două ouă fierte la micul-dejun, 100-150 de grame de piept de pui la grătar și salată verde la prânz, orez și pește la cină, toate gătite însă fără ulei. Ca băuturi, se poate consuma apă, cafea neîndulcită sau ceai fără zahăr.
Dieta este atractivă, cum spun britanicii, întrucât determină pierderea rapidă a kilogramelor în plus fără prea mult efort: cam 0,5-1 kg pe săptămână pentru femei și puțin mai mult pentru bărbați. Pe lângă pierderea kilogramelor în plus, dieta are și efecte terapeutice: ameliorează diabetul, scade nivelul colesterolului „rău” și automat și riscul de boli cardiovasculare. Un alt posibil efect al dietei este acela de creștere a speranței de viață.
Reprezentanții Serviciului Britanic de Sănătate Publică și-au manifestat rezerva față de această dietă considerată revoluționară. Medicii spun că acest regim alimentarr ar avea efecte nedorite pe termen lung, determinand somnolență, halenă (miros neplăcut al gurii), irascibilitate și anxietate. În ciuda avertismentelor medicilor, popularitatea dietei este în creștere, devenind una dintre cele mai căutate pe motoarele de căutare.
De cealalată parte, un nutriționist sportiv a declarat pentru Reuters că „este o rușine că medicii din Marea Britanie critică un regim