Pentru ca 2010 să nu înceapă cu dureri de cap, trebuie să ţineţi cont de câteva reguli. Este bine să întâmpinaţi Anul Nou cu un pahar de şampanie în mână, dar evitaţi excesele şi asiguraţi-vă că ştiţi cum să o consumaţi.
Alcoolul creşte buna dispoziţie şi "încălzeşte" relaţiile dintre oameni, drept pentru care este un element important în momentele de sărbătoare.
Cu toate acestea, moderaţia în consum este esenţială atât pe termen lung, cât şi la ocazii. Este bine de ştiut că şi un singur episod de exces alcoolic poate îmbolnăvi ficatul, ducând la steatoză hepatică prin acumularea de grăsimi în celule.
Băuturile colorate, cele mai periculoase
Cel mai uşor se metabolizează băuturile incolore, cum sunt votca şi ginul. Şi whisky-ul pur, realizat doar din malţ, este bine tolerat de organism dacă este consumat în cantităţi mici. Restul băuturilor conţin substanţe care apar sau sunt adăugate în timpul procesului de fabricaţie sau de maturare. Lichiorurile sunt cele mai bogate în zahăr, arome şi în coloranţi.
Toate aceste substanţe, unele dintre ele toxice, agravează mahmureala. Şi vinul ieftin poate pune probleme, din cauza excesului de sulfiţi din compoziţie, care au rolul de a distruge microorganismele. Principalul vinovat în apariţia mahmurelii este, însă, chiar alcoolul.
Acesta acţionează asupra zonelor cerebrale responsabile de menţinerea echilibrului şi coordonării şi produce vasodilataţie, responsabilă de durerile de cap. Îngreunează funcţia ficatului, ducând la oboseală şi la probleme de concentrare şi deshidratează organismul.
Beţi încet şi puţin
Pentru a preveni mahmureala, este recomandat să sorbiţi rar din pahar şi să alternaţi alcoolul cu apa şi cu mâncarea. De asemenea, este indicat să nu combinaţi mai multe băuturi alcoolice la aceeaşi masă, pentru că organismul le va metaboliza cu un efort mai mare. @N_P