Vine Paştele. Gospodina iscusită tocmai a oprit cuptorul şi zâmbeşte mulţumită. Din bucătărie iese o aromă-mbietoare: e miros de cozonaci, e parfum de sărbătoare. Material realizat în colaborare cu revista „Click! Poftă bună!“.
Cozonac cu nucă şi cu stafide
Durata preparării: 120 de minute
Dificultate: mare
Ingrediente
PENTRU BLAT
1 kg făină
4 ouă
2 gălbenuşuri
300 ml lapte
200 g smântână grasă
50 g drojdie proaspătă
150 g unt
200 g zahăr tos
50 g unt, pentru uns
arome
PENTRU UMPLUTURĂ
2 albuşuri
100 g stafide
50 g cacao
300 g nuci măcinate
100 g zahăr tos
Preparare
1 Toate ingredientele se ţin la temperatura camerei peste noapte. Drojdia, împreună cu o lingură de zahăr, puţin lapte călduţ şi o lingură de făină, se lasă la crescut.
2 Separat, se dizolvă zahărul în lapte, se adaugă 3 ouă şi cele 2 gălbenuşuri şi se bat cu telul. Se toarnă făina şi maiaua şi se începe frământatul. Când aluatul devine moale, se adaugă untul topit, puţin câte puţin. Aluatul este gata în momentul în care începe să facă băşicuţe şi se desprinde uşor de pe pereţii vasului. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, la loc cald.
3 Pentru umplutură se bat cele 2 albuşuri, se adaugă cacaua, nucile măcinate şi zahărul. Se împarte aluatul în două. Prima bucată se întinde pe o planşetă, se pun stafide, se umple cu amestecul de cacao şi nuci, se rulează şi se aşază în forma unsă cu unt şi se lasă la crescut. La fel se procedează şi cu restul ingredientelor.
4 Înainte de a se da la cuptor, cozonacii se ung cu ou şi se presară cu zahăr. Sunt copţi în momentul în care sunt frumos rumeniţi.
Cozonac cu nucă şi rahat
Durata preparării: 120 de minute
Dificultate: mare
Ingrediente
3 ouă @N_