Păstrăvul prăjit sau afumat şi ţinut în crenguţe de brad, însoţit de o mămăliguţă moldovenească şi „acompaniat” de un mujdei frecat cu leuştean, sunt la mare căutare printre oaspeţii târgului de la ASAS Sfârşitul acesta de săptămână îi este dedicat Sfântului Apostol Andrei, „cel dintâi chemat”, ocrotitorul României. Odinioară, în Moldova, noaptea Sfântului Andrei se numea Păzitul Usturoiului şi se celebra ca un adevărat Revelion (de aici şi ipoteza că în noaptea de 29 noiembrie dacii serbau trecearea în Noul An). Tinerii se adunau în cea mai mare casă din sat, ale cărei ferestre şi uşi erau mânjite cu usturoi încă de cu zi. De cum se făcea seară începeau petrecerea, mâncau şi beau, iar dimineaţa ieşeau în curte unde, împreună cu lăutarii jucau covata cu usturoi ce era păzită peste noapte de o bătrână din sat. După terminarea petrecerii, usturoiul din covată era împărţit între ei şi pus la icoane pentru a fi feriţi peste an de boli şi farmece.
Sărbătoarea usturoiului în Bucureşti. De azi până duminică în Parcul Naţional „Lia Manoliu”, din Capitală, se organizează Târgul „Festin românesc – Sărbătoarea Usturoiului”. Cu mic cu mare bucureştenii sunt invitaţi să petreacă „trei zile pline de surprize”, promite organizatorul, SC Sonimpex Serv Com SRL. Pofticioşii vor găsi aici bucate dintre cele mai alese şi pentru toate gusturile. Nu vor lipsi brânzeturile, pâinea de casă, produsele din carne precum pastrama de oaie sau muşchiuleţul de porc cu diferite arome, pieptul de raţă sau de gâscă, şi nici zacusca, murăturile, cozonacii, prăjiturile de casă, magiunul de Topoloveni, mierea etc., iar vinul românesc, dar şi cel de peste Prut, vor încinge şi mai mult atmosfera de sărbătoare.
Şi pentru că la 30 noiembrie creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei vedetele incontestabile ale evenimentului vor fi dulceaţa de usturoi şi brânza cu