Sucurile de grapefruit, de portocale şi de mere pot reduce absorbţia în organism a anumitor medicamente, diminuînd drastic eficacitatea acestora, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani
Sucurile de grapefruit, de portocale şi de mere pot reduce absorbţia în organism a anumitor medicamente, diminuînd drastic eficacitatea acestora, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, preluat de AFP. Acesta prezintă noi motive pentru care oamenii ar trebui să evite să consume anumite sucuri de fructe în perioadele în care se află sub tratament medicamentos împotriva cancerului, maladiilor cardiovasculare sau pentru acceptarea unui transplant de către organism. Este vorba de toposid, un agent anticancer, tratamente împotriva hipertensiunii arteriale, precum atenolol, celiprolol şi talinolol, medicamente împotriva respingerii organelor transplantate – Ciclosporin – şi antibiotice ca ciprofloxacin, levofloxacin şi itraconazol.
ACŢIUNE NOCIVĂ. Acest studiu clinic a demonstrat că naringina, ingredientul activ din grapefruit, blochează un vector cheie al medicamentelor, care permite asimilarea acestora în organism. Substanţa chimică are o funcţie esenţială în orientarea moleculelor active ale acestor medicamente din intestinul subţire către sistemul circulator. Sucul de grapefruit blochează o enzimă numită CYP3A4 în unele medicamente, precum cele pentru diminuarea colesterolului, făcîndu-le toxice. Aceasta permite asimilarea medicamentelor în organism. Alte studii au identificat aproximativ 50 de doctorii asupra cărora grapefruit-ul poate avea aceleaşi efecte. Riscurile sînt indicate pe etichetele medicamentelor.
Sucurile de grapefruit, de portocale şi de mere pot reduce absorbţia în organism a anumitor medicamente, diminuînd drastic eficacitatea acestora, potrivit unui studiu realizat de cercet