Preparatele din dovlecei, vinete sau fasole verde sunt recomandate inclusiv persoanelor cu diabet, boli de inimă sau celor care ţin dietă.
Fripturile, peştele şi fructele de mare pot fi consumate alături de o serie de legume preparate la aburi, la grătar sau sote. Folosiţi sare marină brună şi ulei de măsline. Specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi vă recomandă câteva feluri de garnituri care pot fi consumate inclusiv de către persoanele cu probleme de sănătate.
Legume sote. Această garnitură se poate prepara din morcovi, conopidă, dovlecei, fasole verde, mazăre, praz, ciuperci, sparanghel, ţelină, varză de Bruxelles sau broccoli. Puneţi într-o tigaie uleiul de măsline, presăraţi sare şi piper peste legume şi amestecaţi continuu, până se înmoaie. Cel mai bine se sotează la foc rapid timp de câteva minute. Pentru o aromă exotică, puteţi folosi ulei de susan. „Legumele sote sunt o garnitură excelentă pentru felurile de mâncare din carne, peşte, fructe de mare", spune Gheorghe Mencinicopschi în volumul „Revoluţie în bucătărie".
Legume la grătar. Se curăţă şi se spală ceapa, roşiile, ciupercile, dovleceii, vânăta. Se taie ciupercile în două, dovleceii şi vânăta în rondele groase, după care se lasă 10 minute cu sare peste ele. Apoi se spală pentru a preveni gustul amar al vinetei. Pătrunjelul tocat fin se amestecă cu sucul de lămâie, uleiul, sarea şi piperul. Se ung legumele cu această compoziţie şi se frig pe ambele părţi câteva minute. „Pentru un gust mai parfumat, sarea şi o parte din piper se adaugă la sfârşitul preparării. Roşiile şi ciupercile nu se vor decoji", vă recomandă Mencinicopschi.
Legumele la grătar sunt o bună garnitură pentru carnea albă, roşie, vânat, peşte sau fructe de mare. Acest aperitiv este recomandat şi persoanelor care ţin post, mai ales dacă adăugaţi nuci, migdale, alune, arahide. Acestea le sporesc