CAIET DE RETETE Multe cuvinte am invatat in prima mea documentare in Tara Maramuresului! Romanii, fie ei asezati in dreapta Tisei (in Ucraina) sau in stanga raului (in Romania), folosesc acelasi grai in care cuvintelor stravechi dacice li s-au alaturat vorbe slave, cehe, slovace, maghiare, evreiesti.
N-am stiut ce inseamna socacita. Mi s-a explicat ca este femeia-bucatar careia i se recunosc, de catre comunitate, meritele in prepararea bucatelor pentru "spectacolele culinare" prilejuite de principalele momente din viata omului: nasterea, botezul, casatoria, moartea. Un asemenea maestru de ceremonii este socacita Axenia din Apsa de Jos. "De cu mica, aveam vreo 6-7 ani, am deprins de la mama sa fac laste pentru zama. Taitei pentru supa, cum le spuneti dumneavoastra. Am fost cea mai mica dintre cei opt coconi ai parintilor mei. Speram sa devin doctor. Drumurile vietii au facut sa ma indrept catre meseriile din restauratie (bucatar, ospatar, barman). In Apsa de Jos, in acei ani, era un singur restaurant, dar cu nimic mai prejos ca unul din Ujgorod. Dupa o perioada am fost numita «starsii ofitiant», ceea ce ar echivala cu «maitre dâhotel»."
Auzisem ca in Transcarpatia in putine locuri se poate manca asa bine ca la Axenia. Am aflat si secretul. "Trebuie sa-ti placa ceea ce faci. Eu gatesc pentru fiecare client la fel ca si pentru familia mea. Preparatul, desi il fac pentru a suta sau a mia oara, il pregatesc sa aiba mereu un gust aparte."
Balmos Se pune la fiert o jumatate de litar de grostior. Adaugam un pic de sare si cateva bucatele de unt. Cand incepe sa fiarba, se pune "in ploaie" o ceasca de gris si apoi farina de malai atat cat sa para o compozitie mai rara. Se amesteca, doar intr-o parte, pana balmosul incepe sa se desprinda de peretii vasului. Apoi se pune pe o farfurie si, dupa dorinta, se presara cu cascaval.
Frigarui Se