Reputaţia lor de alimente de bază, care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă echilibrată, a fost pusă la îndoială în ultimii ani atât din cauza „conţinutului prea mare de colesterol", cum spun unii, cât şi fiindcă majoritatea provin de la păsări crescute în condiţii industriale. Iată care este, de fapt, realitatea!
O teorie tot mai vehiculată cu ceva timp în urmă, conform căreia consumul de ouă creşte necontrolat nivelul colesterolului, a determinat multă lume să limiteze foarte mult sau chiar să renunţe la a mai mânca aceste alimente. Ori unele persoane le-au consumat în continuare, dar fără gălbenuş, principalul incriminat pentru sporirea nivelului grăsimilor sangvine şi, deci, pentru instalarea bolilor cardiovasculare. De altfel, gălbenuşul era considerat „mica bombă de colesterol".
În ultimii ani, această teorie a fost demontată de specialişti. „Consumul a unu-două ouă zilnic de către persoanele sănătoase nu determină modificări ale nivelului colesterolului sangvin. De fapt, colesterolul în sine nu este periculos pentru sănătate. Ba, mai mult, fără colesterol nu am putea supravieţui mai mult de câteva ore, deoarece din el organismul fabrică hormoni sexuali şi construieşte membrane celulare", explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
CIteşte şi:
Igiena mâinilor, mai bună decât medicamentele
Ce consecinţe poate avea consumul de organisme modificate genetic
Surse de vitamine şi de minerale
Aliment extrem de complex, oul îi asigură organismului toţi cei nouă aminoacizi esenţiali de care are nevoie, vitaminele A, cele din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), D şi E, precum şi minerale - calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc. Acizii graşi Omega 3 fac din ou un produs aliat al sistemului cardiovascular, contrar opiniei generale. În plus, el are în compoziţie