Gospodinele spun că e mai ieftin să-i cumpere decât să stea să-i frământe, dar nu renunţă la tradiţia celor 40 de mucenici, daţi de pomană împreună cu tot atâtea pahare cu vin.
Creştinii îi cinstesc astăzi pe sfinţii 40 de mucenici, soldaţi în armata romană, care au fost martirizaţi în anul 320. Tradiţia acestei zile este ca gospodinele să pregătească 40 de colaci numiţi sfinţi sau mucenici, pe care-i dau de pomană alături de tot atâtea pahare de vin.
Totuşi, puţine pietrence mai păstrează tradiţia mucenicilor făcuţi în casă şi preferă să-i ia din comerţ. „Când eram copil făcea mama în casă, dar eu cumpăr de la patiserie. Nu am timp ca să-i fac, nu mă pricep prea bine şi sunt destul de ieftini în comerţ. M-am obişnuit să iau în fiecare an pentru că vreau să-i învăţ şi pe copii cu tradiţia asta. Am văzut că sunt care fac şi nişte mucenici micuţi, dar eu sunt obişnuită cu cei care au forma cifrei opt şi sunt cam cât un colac", a spus economistul Simona Andrei.
Patiserii spun că în fiecare an au cereri pentru sfinţi şi că nu duc lipsă de clienţii amatori de mucenici. „Am avut comenzi încă de săptămâna trecută. Avem pe două mărimi, la un leu şi la 1,5 lei bucata. Sunt care cumpără ca să dea de pomană, dar şi care au spus că iau numai de poftă", a spus vânzătoarea Gabriela Piţigoi.
Bătrânii, singurii care mai ştiu reţeta mucenicilor făcuţi în casă
Viorica Petrescu are 82 de ani şi spune că niciodată nu a cumpărat sfinţi, ci i-a făcut în casă ca să-i dea de pomană. „Aluatul se face ca la cozonac. La un kilogram de făină se pun cam patru ouă şi un sfert de kilogram de zahăr şi drojdie, care a fost lăsată la muiat în lapte. Se frământă, se lasă la crescut şi, înainte să-i bagi în cuptor, îi ungi cu ou. Când îi scoţi de la copt se ung cu miere şi se presară nucă măcinată, amestecată cu zahăr. Dintr-un kilogram de făină ies cam 20 de mucenici", dez