Medicii spun că pentru a avea o sănătate de fier este suficient să respectăm câteva obiceiuri banale. Astfel, micul dejun şi plimbările în aer liber sunt doar câteva dintre obiceiurile care ajută organismul să funcţioneze coresct.
Specialiştii spun însă că nu întotdeauna obiceiurile şi alegerile alimentare sunt corecte şi nu întotdeauna acestea satisfac nevoile organismului.
Printre cauzele cel mai des întâlnite în alimentaţia necorespunzătoare se remarcă lipsa de timp în pregătirea meselor, chiar dacă există reguli universale deja cunoscute pentru o hrănire corectă. Efectele alimentaţiei greşite apar repede, dar de cele mai multe ori oamenii nu-şi dau seama că acestea reprezintă un rezultat al dietei neadecvate.
„Chiar dacă accesul la informaţii este facil, chiar şi la surse ştiinţifice, mulţi dintre noi nu le cunosc. Alţii le ştiu, însă nu respectă regulile de alimentaţie raţională sau pur şi simplu le neglijează. Din păcate, acestea merg pe un drum cu sens unic, pe care se pierde starea de bine a organismului. Ritmul de viaţă este în curs de acceleraţie, nu controlăm nici ceea ce mâncăm, nici când şi nici cum. Prin urmare, experţii trag semnale de alarmă şi fac apel la raţiunea şi la bunăvoinţa noastră”, a declarat dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie.
Copiii nu trebuie forţaţi să mănânce
Medicii susţin că alimentaţia necorespunzătoare are efecte directe asupra corpului, care nu trebuie subestimate. „Nu trebuie să obligăm copilul să mănânce, nu trebuie forţat să consume alimente care ‚trebuie’, doar pentru că este ora cinei. Obiceiul de a mânca cu forţa nu este bun, copilul trebuie lăsat să ceară singur fructe şi legume. Inventarea în comun a unei noi reţete de salată sau a unui desert din fructe, transformarea bucătăriei în laboratorul cu surprize pentru familie, gustarea prin jocuri de tipul ‘cine ştie răspunde’ pentru re