"Bem 90% din bolile noastre". ( Louis Pasteur) Obisnuim sa spunem ca apa este leaganul vietii. 71% din suprafata Terrei este acoperita de apa. In cadrul procesului de dezvoltare a vietii pe Pamint, plantele ce traiesc in mari si oceane - in principal alge si ierburi de mare - isi extrag dioxidul de carbon din apele de suprafata, care ulterior este inlocuit din aer, si degaja oxigen in atmosfera. Daca viata in ocean nu ar mai exista, cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera s-ar tripla fata de cea actuala. Din imensa masa de apa ce acopera Terra doar 0,1% poate fi folosita ca apa potabila. Datorita poluarii industriale, agricole si casnice, chiar si aceasta infima cantitate devine din ce in ce mai contaminata. Aproximativ 75-98% din fiintele vii sint alcatuite din apa. Pentru fiintele vii, apa ajuta la absorbtia nutrientilor, transporta substantele nutritive la celule, dizolva si elimina reziduurile ce provin in urma metabolismului, ajuta la reglarea temperaturii corpului, creeaza un strat protector in jurul organelor vitale etc. Importanta apei ca si a oxigenului ne este indicata si de faptul ca, in timp ce o fiinta umana poate trai fara sa se hraneasca timp de 40 de zile, fara apa poate rezista doar 2-3 zile, insa fara oxigen poate rezista cel mult 3 minute. In medie un adult de 75 kg are nevoie de 2-2,5 litri de apa zilnic, deoarece zilnic limina aceeasi cantitate prin transpiratie, expirare, prin urina si excremente. Pe linga cantitatea necesara de apa, este foarte importanta si calitatea apei. Apa din retea, in ciuda tratarii acesteia, sau datorita poluarii secundare ca rezultat al tratamentelor, poate contine si unele substante daunatoare sanatatii. Din acestea amintim: clor, plumb, fier, ciuperci, paraziti etc. Apa de izvor sau minerala este o apa naturala netratata, saracita in minerale necarbonatata ce ajunge la suprafata datorita precipitatiilor acumulat