Persoanele care depăşesc cantităţile recomandate zilnic de calciu nu îşi reduc riscul de a suferi de osteoporoză. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Suedia, informează The Independent. Experţii menţionează că o dietă bogată în calciu, care depăşeşte cantităţi normale de acest mineral recomandate zilnic, respectiv 700 de miligrame de calciu, nu reduce problemele determinate de fragilitatea oaselor la vârsta a treia.
Pe parcursul cercetării, specialiştii au constatat că tot ce depăşeşte cantitatea recomandată zilnic de calciu, echivalentul a 85 g de sardine şi 230 g de iaurt, are un impact aproape nul în privinţa prevenirii fracturilor sau a osteoporozei.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au analizat datele a 61.400 de femei cu vârste cuprinse între 63 şi 93 de ani, care au fost monitorizate pe o perioadă de 19 ani. Dintre aceste femei, 24% suferiseră fracturi, dintre care 6% au avut o fractură de şold.
În plus, pe baza unui chestionar despre regimul alimentar, aportul de calciu, consumul de suplimente alimentare, de vitamine şi modul de viaţă al voluntarilor, cercetătorii au arătat că femeile care consumă 750 mg de calciu prezintă cel mai mic risc să sufere fracturi. Astfel, cercetătorii au constatat că riscul apariţiei fracturilor sau a osteoporozei la vârste înaintate nu scade dacă se măreşte aportul de calciu. Potrivit specialiştilor, dimpotrivă, în unele cazuri, consumul exagerat de calciu poate mări riscurile de fractură de şold.
Studiul, publicat pe site-ul internet al British Medical Journal, a vizat o veche dezbatere asupra cantităţii de calciu necesare pentru păstrarea sănătăţii oaselor, mai ales că nutriţioniştii recomandă mărirea dozei de calciu după o anumită vârstă.
Un studiu realizat de cercetătorii din Noua Zeelandă arată că suplimentele alimentare cu calciu pot creşte