Mâncarea care este servită zilnic bolnavilor cronici de la spitalul de plămâni Sfântul Ştefan, din Capitală, este îngroşată cu făină, să pară mai multă şi mai consistentă. De ciudatul meniu ştie toată lumea, de la asistente până la şefi. Jurnaliştii România TV au realizat un material filmat cu camera ascunsă.
Bolnavii internaţi la secţia "Cronici" a spitalului Sfântul Ştefan îşi duc zilele într-un fost conac boieresc situat pe şoseaua Alexandriei. Jurnaliştii România TV s-au interesat de condiţiile de acolo şi au profitat de un moment de sinceritate al asistentei care făcea pe ghidul.
"Ciorba e mai mult zeamă lungă şi felul doi cam la fel. Se lungeşte cu făină. Cu sos din ăla de făină. S-o facă mai multă", spune asistenta.
"Păi şi e sănătos? Mai ales că sunt bolnavi!", întreabă jurnalistul.
"Ce să mai zic?! Mai contează?!", răspunde la rândul ei asistenta.
Femeia admite că aceste lucruri n-ar fi posibile dacă şefii ar face controale mai dese: "Când se duce controlul, se duce acolo, în Tunari! Aici, mai răruţ!", spune asistenta.
Bucătăreasa susţine că reţeta e dictată de şefi.
"Păi dacă ăsta e meniul?! Ce, îl facem noi? Asta e! Nu facem noi meniurile", adaugă bucătăreasa.
Odată gătită, mâncarea e servită de bolnavi într-o atmosferă specială: mirosul din saloane mută din loc orice nas.
"Sunt mulţi care sunt la pat, sunt terminaţi, fac pe ei, noi nu avem posibilitatea să le cumpărăm pamperşi. Avem bolnavi cu probleme psihice care bântuie pe-afară, pe-aici. Trebuie să stăm cu ochii pe ei, să nu sară gardul, să nu plece. Când schimbăm turele, îi dăm pe toţi prezenţi", a spus asistenta medicală.
Şefii spitalului par familiarizaţi cu reţeta prin care bunicile noastre obţineau soluţii de apretat cămăşi şi perdele.
"Eu nu neg chestia asta. Acolo trebuie băgat poliţist! Ăştia-s oamenii, n-ai ce să faci", spune manager