A fost mantra trăitului sănătos timp de zeci de ani: dacă vom mânca mai multe fructe şi legume vom scăpa de cancer. Oamenii de ştiinţă au descoperit însă recent că proprietăţile anticarcinogene ale unei astfel de diete sunt în cel mai bun caz reduse.
În unul dintre cele mai ample studii dedicate legăturii dintre dietă şi cancer, cercetătorii de la Mount Sinai School of Medicine din New York au urmărit consumul de fructe şi de legume în cazul a 400.000 de bărbaţi şi femei din 10 ţări europene pe o perioadă de aproximativ nouă ani, perioadă în care în rândul acestora s-au înregistrat 30.000 de îmbolnăviri de cancer, relatează cotidianul britanic The Independent, citat de Agerpres.
Cercetătorii au descoperit că mâncatul unei cantităţi suplimentare de 200 de grame de fructe şi de legume în fiecare zi a redus incidenţa apariţiei cancerului cu aproximativ 4%. Aceste rezultate au confirmat părerile pesimiste ale cercetătorilor din ultimii 10 ani: efectul protector al fructelor şi legumelor asupra apariţiei cancerului este extrem de limitat.
Descoperirile reprezintă o infirmare dramatică a părerilor din urmă cu 20 de ani când se susţinea că a consuma legume şi fructe poate duce la reducerea cu până la 50 la sută a numărului îmbolnăvirilor de cancer. De altfel, în 1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda consumul de 5 ori pe zi de fructe şi de legume.
Pe de altă parte, dacă în privinţa cancerului consumul de fructe şi de legume nu a dovedit niciun efect, în ceea ce priveşte bolile de inimă, s-a constatat o reducere cu 30% a incidenţei printe cei care au consumat fructe şi legume de cinci ori pe zi faţă de cei care consumau mai puţin de o dată şi jumătate pe zi.
De altfel, studii separate au arătat că o creştere a consumului de fructe şi legume reduce presiunea sângelui, o cauză majoră a bolilor de inimă.
Însă cum s-au putut înşela ce