Ca să faci faţă solicitărilor zilnice, ai nevoie de o hrană adecvată. Află ce alimente trebuie să alegi şi de ce criterii trebuie să ţii cont ca să-ţi alcătuieşti o dietă eficientă antistres.
Atunci când suntem stresaţi, organismul nostru eliberează adrenalină şi cortizol, hormoni de stres ale căror efecte se văd imediat: creşte ritmul cardiac şi se măreşte valoarea tensiunii arteriale.
De aceea, un prim secret al alimentaţiei antistres constă în consumul cât mai mare de fructe şi de legume care conţin magneziu, mineral implicat în normalizarea funcţiilor inimii, adică a unuia dintre organele a căror activitate este perturbată de stres.
Mai mult, cercetătorii americani au denumit magneziul „devoratorul de poluare", fiindcă atenuează din oboseala dată de mediul citadin, în care poluarea este prezentă pretutindeni. Aşadar, prunele, nucile, pătrunjelul, legumele verzi, laptele cu cacao, migdalele şi soia, toate bogate în magneziu, ar trebui să facă parte din alimentaţia zilnică a persoanelor stresate.
Bananele, indicate zilnic
Nutriţioniştii spun că este indicat consumul zilnic de banane. Alege-le pe cele bine coapte şi mănâncă-le atunci când coaja începe să aibă puncte maronii. Beneficiile consumului de banane, cunoscute drept tonice nervoase datorită bogăţiei de magneziu, se văd şi în corectarea nivelului de colesterol din sânge şi în atenuarea durerilor din timpul sindromului premenstrual.
Pâinea integrală stimulează digestia
De grâu, secară, orz sau de ovăz, pâinea integrală este un aliment ideal pentru lupta împotriva stresului. Efectul benefic se explică prin conţinutul bogat de vitamine din complexul B, dar şi de magneziu. În plus, conţine carbohidraţi cu eliberare treptată şi fibre care stimulează digestia. Pâinea integrală mai conţine fier, sodiu, potasiu şi calciu.
Peştele hr