Presiunea pe preţurile produselor alimentare vine din exteriorul ţării şi nu din interior, spune guvernatorul BNR. Însă un an agricol prost ar scumpi mâncarea cu mult, susţin analiştii. Sursa: EVZ
Temerile privind scumpirea alimentelor curg atât de la unii producători din ţară, cât şi din afara României. Însă în ce măsură această frică este justificată pentru români?
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), spune că riscurile vin de pe plan extern şi mai puţin din interiorul ţării. "Sondajele în rândul tuturor producătorilor de alimente, nu al celor care îşi expun punctul de vedere la televizor, arată că aşteptările lor sunt mai degrabă de scădere a preţurilor decât de creştere", a declarat guvernatorul referitor la producătorii români de alimente.
"Nu validăm sub nicio formă această atmosferă de creştere rapidă a preţurilor la alimente", a conchis acesta ieri, la conferinţa de lansare a raportului trimestrial asupra inflaţiei. Totuşi, şeful băncii centrale a admis că "preţurile internaţionale la alimente vor creşte foarte mult". Însă, în opinia sa, această evoluţie va avea efecte limitate asupra pieţei autohtone.
Salvarea, un an agricol excepţional
Indicele care măsoară variaţiile preţurilor alimentelor, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a atins, luna trecută, cel mai înalt nivel din 1990. Indicele a depăşit chiar recordul din iunie 2008. Potrivit FAO, cauzele scumpirii mâncării sunt seceta severă de la Marea Neagră din 2010, ploile puternice din Australia şi vremea nefavorabilă din Argentina.
Totodată, o analiză a AFP arată că scumpirea alimentelor nu este temporară, aşa cum a fost în anii 2007-2008 şi se datorează cererii în creştere din ţările în dezvoltare, în paralel cu fenomenele meteo nefavorabile.
Analistul ec