Mâncarea şi băuturile pe care le consumăm în fiecare zi conţin multe substanţe care pot distruge smalţul dinţilor, avertizează specialiştii. Cele mai dăunătoare substanţe sunt acizii. Din păcate, aceştia se găsesc din belşug în alimentele de pe piaţă, mai spun medicii.
Acizii se găsesc în sucuri, în băuturile energizante, în vin, în majoritatea fructelor, în bomboane, în murături, în dulceţuri şi în multe alte produse. Aceşti acizi pot eroda ireversibil smalţul dinţilor. Afectarea smalţului dă sensibilitatea la rece, dureri, o creştere a probabilităţii pierderii danturii şi închiderea la culoare a dinţilor (acest lucru se întâmplă pentru că stratul de sub smalţ este închis la culoare).
Dar cum pot fi prevenite aceste probleme? Medicii spun că trebuie limitat consumul de alimente care conţin acizi. În al doilea rând, trebuie să se ştie că momentul ideal de consumare a acestor tipuri de alimente este de dimineaţa până la prânz.
Sub nici o formă aceste mâncăruri nu trebuie consumate înainte de culcare, pentru că atunci scade producţia de salivă. Saliva diluează şi neutralizează acidul, spun dentiştii. De ajutor este şi consumul cu paiul al băuturilor acidulate.
Astfel, contactul cu dinţii este mult redus. În plus, un astfel de lichid nu trebuie ţinut foarte mult timp în cavitatea bucală. Este recomandat ca, după ce se consumă mâncare sau băutură cu acid, să se mănânce brânză.
Aceasta neutralizează efectul acidului. Mai mult, este bine ca, la 30 de minute de la consumul acestor alimente, dinţii să fie periaţi. Un alt ajutor vine din partea gumei de mestecat fără zahăr. Mestecarea acesteia stimulează secreţia de salivă.
Oamenii predispuşi la eroziunea smalţului din cauza acizilor sunt şi cei care suferă de reflux gastro-esofagian sau cei care au bulimie. Cei mai expuşi dinţi sunt cei faţă. Însă, în cazul celor care suferă de reflux, toa