Sezonul rece îşi face tot mai simţită prezenţa în viaţa noastră şi este doar începutul, pentru că, ne aşteaptă zile reci, umede, mohorâte şi, de parcă toate acestea n-ar fi suficient, ne mai năpădesc şi virozele şi ne dau de furcă: nasul înfundat, tusea, ochii înroşiţi şi chiar febra; toate simptome ale ”colecţiei de iarnă”
Avem însă la îndemână tratamente naturiste care ne pun pe picioare şi, a căror efect, se manifestă pe o perioadă îndelungată datorită proprietăţilor terapeutice şi a beneficiilor nutriţionale. În categoria ”medicamente din farmacia naturii” se numără şi mierea de albine despre a cărei proprietăţi tămăduitoare ştim cu toţii, mai mult sau mai puţin.
Mierea de albine este utilizată încă din antichitate iar proprietăţile ei terapeutice, deloc de neglijat, au fost apreciate şi folosite în istoria omenirii. Mierea este un aliment şi totodată un medicament dulce şi parfumat, mult mai sănătos decât zahărul, cu condiţia să nu fie supusă unor temperaturi înalte deoarece devine toxică.
Specialiştii susţin că mierea de albine conţine peste 400 de substanţe organice care îi conferă o valoare terapeutică uriaşă. Pe lângă zaharuri naturale (fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), mierea mai conţine o serie de vitamine, minerale şi enzime atât de necesare corpului uman.
Printre vitaminele pe care acest aliment-medicament le conţine se numără cele din complexul B dar şi vitaminele C, A, D si K. De asemenea, mineralele prezente în miere sunt foarte numeroase, variind în funcţie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adaugă cantităţi extrem de mici de seleniu, crom si iod. Substanţele pe care le conţine sunt uşor de asimilat de către organism, care primeşte prin miere nu doar caloriile de care are nevoie, ci şi minerale, vitamine şi enzime. Apoi, mierea este un puternic antiinfecţios natural, care acţionează asupra p