Influenţaţi de tradiţie, educaţie şi religie, românii au tendinţa să facă excese alimentare. De Sărbători, românii se înghesuie prin magazine pentru a cumpăra mâncăruri alese şi uită de alimentaţia echilibrată. Sărbătorile se apropie. Cuprinşi de febra pregătirilor, oamenii se înghesuie prin hipermarketuri să cumpere mâncare. Aglomeraţia începe cu mai bine de o săptămână înainte, pentru că nimeni nu vrea să lase totul pentru ultima clipă. Indiferent că au sau nu suficienţi bani, de Crăciun şi de Anul Nou, românii fac eforturi să cumpere cele trebuincioase.
În special mâncare şi băutură. Sezonul Sărbătorilor de iarnă reprezintă pentru mulţi o bună scuză pentru a înfuleca pe săturate tot soiul de bunătăţi. Este o perioadă în care puţine persoane îşi impun anumite limite.
Scuze la îndemână
Potrivit unui sondaj realizat de site-ul Gustos.ro, cei mai mulţi dintre români au recunoscut că mănâncă mai mult de Crăciun şi de Revelion. 67,34% au admis că în această perioadă consumă mai multe alimente, dar nu excesiv. 12,05% au răspuns categoric “Da, mult mai mult”, iar 20,17% au afirmat că nu mănâncă mai mult de Sărbători.
Potrivit psihologului Bogdana Bursuc de la Mind Institute, oamenii fac apel la diverse tipuri de raţionalizări pentru a adopta un astfel de comportament de supraalimentare.
“Mănânc acum, că sunt Sărbători. Doar n-o să ţin regim tocmai de Crăciun şi de Revelion” este o afirmaţie pe care mai toată lumea o face fără să stea pe gânduri.
Influenţaţi de tradiţie şi educaţie
Specialiştii susţin că atât cantitatea, cât şi calitatea alimentelor pe care le consumăm de Sărbători sunt profund influenţate de tradiţie, educaţie şi religie. „Vorbind despre populaţia ţării noastre, se poate observa cu uşurinţă, fapt demonstrat şi de anchete sociologice, că preocuparea pentr