Cine spunea că a găti preparate sănătoase şi gustoase înseamnă a sta ore întregi în bucătărie se înşală cu siguranţă. Bucătăria poate fi plăcută, interesantă şi chiar o modalitate de a te distra după o zi lungă de muncă. Toate acestea cu o singură condiţie: să-l ai pe Victor Melian ghid în călătoria ta gastronomică. Un executive chef care găteşte între prieteni.
PRIETENI ÎN... BUCĂTĂRIE
Zece persoane, de fapt zece învăţăcei, prepară pe plită trei feluri de mâncare şi un desert. Există chiar şi o concurenţă între ei, astfel încât mâncarea din farfurie să fie într-adevăr atractivă. Se aşază apoi cu toţii la masă şi gustă fiecare preparat în parte. Se schimbă păreri, se împărtăşesc experienţe, se leagă prietenii şi se petrec câteva ore într-o atmosferă deosebită.
"Cursul este pentru persoane particulare, nu pentru specialişti. Ne întâlnim, gătim, mâncăm, bem. Nu este un curs cu pretenţii academice. Cu toate acestea, am doi cursanţi, un cuplu de fapt, care au participat la mai multe cursuri şi au spus că dacă mai merg la încă un curs ar putea să-şi deschidă un restaurant. Cursurile sunt mai mult gândite pentru a răspândi cultura culinară, plăcerea de a mânca, de a găti, de a sta cu prietenii. Este foarte important să ai o mâncare gustoasă, aşezată în farfurie într-un mod deosebit", povesteşte Victor Melian.
Cel mai tânăr cursant - 18 ani, cel mai în vârstă - 72 de ani. De unde rezultă că plăcerea de a găti şi de a învăţa lucruri noi nu ţine cont de vârstă. Tinerii se implică foarte mult, sfidând astfel prejudecata că bucătăria trebuie lăsată în seama mamelor şi bunicilor. Ei învaţă că multe mâncăruri se pot face în câteva minute dacă ai la dispoziţie ingredientele necesare. În acelaşi timp, ies din rutina preparatelor de zi cu zi (de cele mai mult ori cele de tip fast-food), şi descoperă o altfel de bucătărie, am putea să-i sp