În medie, ajungem să consumăm până la 60 de kilograme de zahăr pe an, atrag atenţia reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. E exagerat!, vine replica firească. Nu şi dacă ne gândim că un pahar de cola conţine aproape zece linguriţe de zahăr.
Cel mult 40 grame de zahăr, ceea ce reprezintă echivalentul a opt linguriţe, atât putem consuma pe zi dacă nu vrem să avem probleme de sănătate, ne recomandă nutriţioniştii. Dacă însă ţinem cont că zahărul este adăugat şi în alimente la care nu ne aşteptăm, ajungem să depăşim uşor doza zilnică recomandată.
De aceea, zahărul a ajuns să aibă o reputaţie atât de proastă în ultimele decenii, fiind unul dintre factorii implicaţi în apariţia obezităţii, a aterosclerozei, a bolilor cardiace, a dezechilibrelor hormonale, iar studiile recente arată că dăunează inclusiv creierului şi că grăbeşte procesul de îmbătrânire.
Un pahar cu suc de fructe, jumătate din doza zilnică
Un bol cu cereale la micul dejun sau un pahar cu suc de fructe preparat acasă reprezintă jumătate din doza zilnică recomandată de zahăr, atrage atenţia un studiu recent. Având în vedere că multe dintre alimentele pe care le consumăm într-o zi includ şi produse rafinate, cu adaos de zahăr, nu este de mirare că depăşim cantitatea de zahăr permisă. Specialiştii spun că zahărul inclus în produsele industriale nu trebuie să depăşească 10% din numărul total de calorii consumate într-o zi. De aceea, citeşte eticheta alimentelor şi evită să le cumperi pe cele cu un conţinut de zahăr de peste 15 g la 100 g de produs.
Citeşte articolul integral pe clicksănătate.ro.