Mâncarea ecologică nu conţine pesticide sau hormoni, dar nici nu este mai hrănitoare decât cea obişnuită. Spre exemplu, zahărul alb bio este la fel de dăunător ca cel comun. Sursa: Foto: Shutterstock
Alimentele bio nu sunt atât de strălucite precum se crede. Deşi nu conţin pesticide sau hormoni de creştere, au acelaşi număr de calorii şi E-uri (sunt permişi 48 de aditivi) ca cele obişnuite. Ştiind că sunt "eco", deci sigure, vei fi tentat chiar să consumi o cantitate mai mare. Un dezavanataj: preţuri piperate.
Produse bio, dar la fel de rele
Mâncarea "bio" (ecologică sau organică) este obţinută fără fertilizatori chimici, pesticide, medicamente, hormoni de creştere sau organisme modificate genetic. Întregul lanţ de producţie este urmărit, de la calitatea solului, a apei, până la cea a aerului. Pe eticheta unui produs ecologic trebuie să se regăsească două sigle: AE-Agricultură Ecologică (Ministerul Agriculturii) şi cea a organismului de certificare.
"Lactatele bio provin din animale care nu au fost hrănite cu furaje cu pesticide, pastele bio provin din cereale care nu sunt stimulate şi nu sunt modificate genetic, la fel şi fructele şi legumele. Ouăle organice provin de la găini crescute în condiţii naturale. Asta înseamnă că produsele sunt sigure pentru organism şi pentru planetă, nu şi mai sănătoase decât cele obişnuite", exemplifică nutriţionistul Corina Zugravu.
Există şi produse ecologice la fel de rele ca cele rafinate: zahăr alb, paste şi cereale rafinate. "Zahărul alb ecologic este produs din sfeclă de zahăr netratată, care trece apoi prin rafinare, din care rezultă tot zaharoză, care nu mai conţine enzime şi alte substanţe nutritive esenţiale ale sfeclei", explică şi prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
Şi alimentele organice au E-uri periculoase
Şi în compoziţia produselor ecologice sunt admise 48