Este unul dintre cele mai comune alimente, iar în acest an va cunoaşte un adevărat moment de glorie, graţie iniţiativei ONU şi FAO, care au proclamat anul 2008 drept „Anul internaţional al cartofului“. Cartoful joacă un rol fundamental în strategiile de alimentaţie globale, având virtuţi nutriţionale care îl fac un component esenţial al preparatelor de zi cu zi. Cultura cartofului ocupă în prezent locul patru în lume, cu o producţie de aproximativ 315 milioane de tone în anul 2006, mai mult de jumătate fiind înregistrate în ţările în curs de dezvoltare. Potrivit estimărilor specialiştilor, în următorii patru ani consumul de cartofi va creşte. Cu toate că pe bătrânul continent s-a înregitstrat în ultima perioadă o scădere în ceea ce priveşte consumul acestei legume, Europa este încă în fruntea consumatorilor, cu o medie de 93 de kilograme pe cap de locuitor pe an. Studiile de-a lungul secolelor au evidenţiat transformările obişnuinţelor alimentare ale populaţiilor. O dată cu apariţia cartofului, multe dintre popoarele europene au fost eliberate de foamete, iar în zilele noastre reprezintă unul dintre alimentele de bază pentru anumite categorii de populaţie.
Origini Originar din Peru şi Bolivia, cartoful era cultivat începând cu al treilea mileniu înainte de Cristos de populaţiile din Munţii Anzi, care produceau un fel de bere cu un slab conţinut alcoolic, pe care o păstrau „rezervă alimentară“ pentru perioadele de foamete şi de război. Nu există date precise despre introducerea sa în Europa, însă primele informaţii despre folosirea sa alimentară, dar şi legate de cultivarea în scop ornamental datează din a doua jumătate a secolului XVI, mai întâi în Spania, apoi în Portugalia, Franţa, Italia şi Europa Continentală, iar mai apoi, spre sfârşitul secolului, în Anglia.
Virtuţile cartofului Atunci când vine vorba despre cartof, lista virtuţilor acestuia n