Elevii din clasele primare pot învăţa la orele opţionale care sunt principiile nutriţiei sănătoase. Primul manual de nutriţie, conceput special pentru şcolari este deja pe piaţă şi se adresează copiilor de clasa a IV-a, care au deja noţiuni de bază despre corpul uman.
Potrivit nutriţioniştilor, copiii încep să-şi impună gusturile în privinţa alegerilor alimentare în intervalul de vârstă 5-10 ani, când devin suficient de independenţi încât să-şi poată alege hrana care le place. „Educaţia nutriţională care propune copiilor să mănânce legume şi fructe se luptă cu reclamele de la televizor în care sunt prezentaţi copii fericiţi mâncând dulciuri şi alte alimente pline de compuşi nenaturali", a subliniat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu, autorul manualului de nutriţie „Cum să mâncăm sănătos", editura Aramis, aprobat pentru a fi utilizat în şcoli la disciplinele opţionale de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În opinia nutriţionistului, deprinderile nesănătoase promovate în reclame trebuie corectate prin intermediul educaţiei.
Părinţii nu ştiu că alimentele nocive dau dependenţă
Potrivit specialiştilor, copiii bine informaţi la şcoală despre nutriţia sănătoasă ar putea corecta şi alegerile alimentare ale părinţilor. „Sunt mulţi adulţi care nu ştiu că alimentele procesate şi cele de tip fast-food dau dependenţă deoarece au în compoziţie compuşi care se leagă de receptorii endorfinici din organism", spune medicul endocrinolog Virgiliu Stoicescu. Potrivit specialistului, astfel de exemple sunt alimentele care conţin glutamat monosodic, un potenţiator de aromă şi de gust care se află mai ales în mezeluri precum cârnaţii, crenvurştii, şunca, salamul, dar şi în alimente precum supele şi piureurile instant şi în sosurile şi dressing-urile deja preparate. „Nimeni nu suferă în mod real dacă nu mănâncă o bucăţică de b