CE BEM, CE MINCAM
Sosul carbonara cu parmezan are in compozitie "apa, smintina (19%), pudra de brinza (Parmesan – 2%), Cheddar, amidon modificat E 1420, ulei de floarea-soarelui, pudra de ou, sare, smintina pudra (grasime din palmier, lactoza, proteine din lapte), pudra din ceapa, extract de drojdie, usturoi, stabilizator de aroma (guma Xanthan E 415, guma guar E 412), mirodenii, emulsificator (monodigliceride E 471), patrunjel, colorant natural (betacaroten E 160a), extract de rozmarin". 100 de grame de sos aduc un aport energetic de 379 kj/91 kcal, proteine 2,4 g, din care zaharuri 0,7 g, grasimi 7,2 g, din care saturate 4,2 g, fibre 0,4 g, sodiu 1,22 g.
CE BEM, CE MÎNCĂM
Sosul carbonara cu parmezan are în compoziţie "apă, smîntînă (19%), pudră de brînză (Parmesan – 2%), Cheddar, amidon modificat E 1420, ulei de floarea-soarelui, pudră de ou, sare, smîntînă pudră (grăsime din palmier, lactoză, proteine din lapte), pudră din ceapă, extract de drojdie, usturoi, stabilizator de aromă (gumă Xanthan E 415, gumă guar E 412), mirodenii, emulsificator (monodigliceride E 471), pătrunjel, colorant natural (betacaroten E 160a), extract de rozmarin". 100 de grame de sos aduc un aport energetic de 379 kj/91 kcal, proteine 2,4 g, din care zaharuri 0,7 g, grăsimi 7,2 g, din care saturate 4,2 g, fibre 0,4 g, sodiu 1,22 g.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "Sos tip Carbonara pentru asezonarea pastelor, care aduce un aport de grăsimi saturate de origine animală, precum şi o cantitate de sare, de care trebuie ţinut cont pentru a nu depăşi aportul zilnic recomandat al acestora".
Gumele utilizate ca agenţi de îngroşare şi stabilizatori de aromă E 415, E 412 pot avea efecte adverse asupra tubului digestiv la persoanele sensibile. Guma Xan