Din analiza de laborator a prăjiturii cremeş a fost identificat agentul cauzal - Salmonella. Examenul coprobacteriologic (materii fecale) a confirmat prezența bacteriei atât la Patricia Scorțe, cât și la alți doi pacienți.
Ca urmare a focarului familial de toxiinfecţie alimentară, aflat în fază avansată de investigare epidemiologică, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a desfăşurat o anchetă privind conduita medicală faţă de cazul Patriciei Scorțe (5 ani), care a decedat în luni dimineață la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu Oradea.
De la un spital la altul
„Pacienta a fost adusă de tatăl ei la Compartimentul Primiri Urgenţe (CPU) a Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu Oradea sâmbătă la ora 6.30. Medicul care a preluat cazul a stabilit diagnosticul de „Gastro-enterită acută, toxiinfecţie alimentară", a supravegheat evoluţia simptomatologiei şi a recomandat internarea pacientei în Spitalul Clinic Municipal pe secţia de profil digestiv. Tatăl pacientei a solicitat internarea la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, pacienta părăsind CPU la ora 8,30 având o stare generală alterată", relatează Marius Pîrcioagă, directorul DSP Bihor.
Comă
„În momentul internării la secţia de boli infecţioase (sâmbătă, ora 9.40) pacienta prezenta febră (38,2˚C), frison, scaune diareice apoase, vărsătură lichidă de culoare gălbuie. Pe lângă tratamentul igieno-dietetic se instituie tratamentul medicamentos specific şi rehidratarea perfuzabilă şi orală. Starea generală se ameliorează în următoarele 24 de ore faţă de momentul internării. În data de 23 mai, la ora 17.00, persistă scaunele apoase şi durerile abdominale. În aceeaşi zi, la ora 21,30 starea generală a pacientei se agravează brusc manifestată prin creşterea progresivă a temperaturii corporale, instalarea stării de somnolenţă. Se completează