Fructele uscate par o sursă la fel de bună de vitamine şi minerale ca şi varianta lor proaspătă. Oamenii preferă varianta deshidratată a fructelor, fie din lipsa fructului proaspăt, fie pentru că un fruct uscat este mult mai dulce, fiind considerat un desert sănătos. Însă trebuie să avem mare grijă, fructele uscate sunt şi de două-trei ori mai pline de calorii decât cele obişnuite.
Fructele deshidratate au devenit un adevărat desert în preajma sărbătorilor de iarnă. Cine nu ştie gustul smochinelor, al caiselor şi chiar al prunelor uscate? Sunt mai dulci, sunt mai sănătoase mai ales în timpul anotimpului rece când nu prea mâncăm fructe şi legume proaspete şi sunt o alegere plăcută în timpul unei zile nesfârşite de şcoală sau de serviciu în care ne gândim doar la Crăciunul care va veni şi la petrecerea de Revelion.
Cât de sănătoase sunt fructele uscate
Dimensiunile reduse ale fructelor deshidratate ne fac să mâncăm mult mai multe decât am mânca dacă ar fi proaspete. Mai mult, fructele deshidratate pierd o parte din valoare lor nutritivă în timpul procesului de uscare. Atunci când sunt expuse la căldura uscată a unui aparat de deshidratare sau când sunt uscate la cuptor, fructele pierd mare parte din vitamina C pe care o conţin.
La fel se întâmplă şi cu alte beneficii ale fructelor proaspete, sunt distruse de căldură în procesul deshidratării. Vestea bună este că fructele uscate îşi păstrează integral conţinutul de fibre şi fier.
Unele fructe uscate pe care le cumpărăm conţin conservanţi, de obicei sulfiţi, care pot agrava astmul, emfizemul, bolile cardiovasculare sau renale. Conservanţii apar pe etichetă ca E220 până la E228.
Cel mai cunoscut fruct deshidratat – stafidele
Stafidele sunt boabe de struguri uscate şi au culoare brună. Stafidele naturale nu conţin aditivi, însă există boa