Trandafirii nu sunt doar flori frumoase ce ne încântă privirea, ci pot constitui un ingredient special, care conferă un gust delicios şi exo-tic mâncărurilor.
Aroma de trandafiri este distinctă, iar petalele au un gust pe măsura frumuseţii lor, ele putând fi ingrediente de bază pentru sandvişuri, supe, sosuri, garnituri, îngheţată, ceai şi chiar vin. Cu toate acestea, trandafirii rămân faimoşi în lumea gastronomiei pentru delicioasa dulceaţă care se prepară din petalele acestor flori.
Ingredientele necesare
Pentru o porţie de dulceaţă de trandafiri aveţi nevoie de 200 de grame de petale roz sau roşii de trandafiri comestibili, două ceşti de zahăr, patru căni şi jumătate de apă şi zeama de la două lămâi. Nu este nevoie să folosiţi o singură culoare de trandafiri. Puteţi combina două sau mai multe, dar e bine să ţineţi cont de faptul că nuanţa petalelor influenţează culoarea dulceţii. Există anumite varietăţi de trandafiri care sunt mai aromate şi mai gustoase decât altele, iar pentru prepararea dulceţii este recomandat să folosiţi petale roşii sau roz.
Pregătirea petalelor
După ce le-aţi adunat din grădină, spălaţi petalele şi tăiaţi-le partea albă. Înainte de a le mânca sau folosi la gătit, trebuie să le spălaţi foarte bine pentru a elimina substanţele chimice cu care se poate să fi fost stropite florile. Un pas intermediar şi opţional în prepararea dulceţii de trandafir ar fi să ţineţi petalele în apă timp de trei zile. Puneţi-le apoi într-un castron şi presăraţi o parte din zahăr deasupra lor, având grijă ca acestea să fie acoperite uniform. Amestecaţi petalele cu zahărul, folosind mâinile şi acoperiţi castronul cu folie de plastic. Lăsaţi compoziţia să se „odihnească“ pe timpul nopţii într-un loc răcoros, nici prea uscat, dar nici foarte umed, de exemplu în frigider.
Procesul de preparare a dul